De inflatie in de eurozone is in januari weer gedaald. Te weinig inflatie is geen goed nieuws voor de economie.

De inflatie in de eurozone is in januari gezakt tot 0,7 procent, meldde Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag op basis van een eerste raming. Dat was duidelijk lager dan door persbureau Bloomberg gepeilde analisten hadden verwacht. Die rekenden op een inflatiecijfer van 0,9 procent.

In december steeg het gemiddelde prijspeil in de eurolanden met 0,8 procent. De inflatie in de eurozone is sinds oktober lager dan één procent, terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) mikt op een niveau van iets minder dan 2 procent.

Eurostat geeft bij de eerste schatting geen cijfers van afzonderlijke landen. Donderdag meldde het Duitse statistiekbureau op basis van een eerste schatting dat de inflatie in Europa’s grootste economie deze maand is gestabiliseerd op 1,2 procent. Spanje meldde vrijdag een geldontwaarding van slechts 0,3 procent.

Lage inflatie gevaar voor eurozone?

De lage inflatie in de eurozone begint een groot probleem te worden voor de Europese Centrale Bank (ECB). President Mario Draghi heeft tot nog toe vol gehouden dat er voor de middellange termijn geen gevaar is dat de eurozone afstevent op deflatie, ofwel een structurele daling van lonen en prijzen.

Draghi wees eerder op de verschillen tussen eurolanden, waarbij bijvoorbeeld zuidelijke eurolanden lonen laten dalen om hun concurrentiepositie te verbeteren. Die aanpassing wordt als een tijdelijke maar noodzakelijke hervorming gezien door de ECB. Zie ook dit artikel van Z24's Mathijs Bouman.

Schrikbeeld Japan

Doembeeld is dat de eurozone Japan achterna gaat. Na het knappen van een grote vastgoedzeepbel eind jaren 1980 van de vorige eeuw ging Japan een 'verloren decennium' tegemoet, met lage economische groei en lage prijzen.

Als de inflatiecijfers voor de eurozone de komende maanden (te) laag blijven, neemt de druk op de Europese Centrale Bank toe om met speciale monetaire maatregelen meer lucht te geven aan de economieën van de muntunie. Daarvoor is de centrale bank tot nog toe teruggeschrokken.

De ECB concentreert zich dit jaar mede op een schoonmaakoperatie bij de grootste banken. Idee is om helder te krijgen hoe het precies staat met de omvang van rotte leningen, onder meer uit vastgoed, en banken eventueel te dwingen extra kapitaal op te halen om hun financiële buffers te versterken. Pas dan is er hoop dat banken hun rol als kredietverschaffer voor bedrijven en consumenten goed kunnen vervullen.

Bron: ANP/Z24

Lees ook

Japanse premier wil loongof om inflatie verder op te jagen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl